10 nuttige tips voor elke iPhone gebruiker

1. iCloud opslagruimte vol, wat nu?

Misschien komt deze melding u wel bekend voor. We merken dat niet iedereen weet waarover dit gaat of hoe u dit kan oplossen. Als u een Apple account aanmaakt, krijgt u automatisch 5GB opslagruimte in iCloud die je kan gebruiken voor synchronisatie van foto's, contacten, agenda's, bladwijzers, wachtwoorden, etc. Ook voor reservekopieën of iCloud drive kan de opslagruimte gebruikt worden. Als de reservekopiën ingeschakeld zijn en er is verbinding met een wifi netwerk, wordt er dagelijks een volledige backup van uw toestel opgeslaan in iCloud. Deze kan van pas komen bij diefstal, verlies of defecten aan uw toestel. Om al uw gegevens over te zetten naar een andere iPhone, kunt u ook beroep doen op de iCloud backups. De reservekopiën nemen echter veel plaats in, en zo geraakt de iCloud opslagruimte snel vol. Dit zijn de mogelijke oplossingen:

 • Reservekopiën uitschakelen (Instellingen > iCloud > Reservekopie)
 • Reservekopiën aanpassen (Instellingen > iCloud > Opslag > Beheer opslag > Backups)
 • Extra opslagruimte kopen (Instellingen > iCloud > Opslag). Uitbreiding naar 20GB kost €0,99 per maand.

2. Help! Mijn iPhone is gestolen!

U kunt uw toestel het best beveiligen tegen diefstal door 'Zoek mijn iPhone/iPad' in te schakelen (Instellingen > iCloud > Zoek mijn iPhone). Deze instelling zorgt er voor dat uw toestel traceerbaar is en dat hij niet bruikbaar is voor de dief. Als uw toestel verbonden is met een netwerk, kunt u hem traceren met de 'Zoek iPhone' app of via icloud.com. Zo kunt u ook uw toestel een toon laten afspelen, wissen op afstand, of in de verloren modus zetten. Met de verloren modus kunt u een boodschap op het scherm laten verschijnen of de laatst gekende locatie van het toestel opvragen. Bij verlies of diefstal doet u best ook een aangifte bij de politie, in samenwerking met de providers kunnen ze dan soms uw toestel traceren of blokkeren.

3. Batterij optimalisatie tips

Bij velen tegenwoordig een grote ergernis, de korte batterijduur. Ze worden intensief gebruikt, zijn voortdurend in verbinding met een data netwerk en sturen u constant push berichten. In de loop der jaren verkort de batterijduur door batterij slijtage, dit kan verholpen worden door een nieuwe batterij te laten plaatsen. De iOS software zit goed in elkaar en springt zuinig om met de batterij, toch zijn er enkele optimalisatie tips die de batterijduur kunnen verlengen.

  • Uw iPhone controleren op softwareproblemen die invloed hebben op het batterijverbruik. Ga naar Instellingen > Algemeen > Gebruik > Batterijgebruik en vergelijk de gebruik tijd met de standby tijd. De gebruik-tijd zou een stuk lager moeten liggen dan de standby-tijd, en realistisch moeten zijn naargelang uw gebruik. Indien dit niet het geval is, kunt u bij Batterijgebruik controleren welke apps de batterij onterecht leegtrekken. Bij volgende tips komen de meestvoorkomende oorzaken van een slechte gebruik-standby verhouding aan bod.

 • De klassiekers: helderheid zo laag mogelijk instellen, bluetooth, wifi of mobiele data uitzetten als u dit niet gebruikt, geen bewegende achtergrond gebruiken en uw iPhone vergrendelen of in standby zetten als u hem niet gebruikt.
 • Ververs apps in de achtergrond uit zetten, zeker bij Facebook, want deze zou in de achtergrond durven draaien. (Instellingen > Algemeen > Ververs apps op achtergrond)
 • Locatievoorzieningen uit zetten of aanpassen bij apps die dit niet nodig hebben, ook best bij Facebook.  (Instellingen > Privacy > Locatievoorzieningen)
 • Stop met apps telkens af te sluiten via multitasking (2x homeknop drukken). Systematisch apps afsluiten gaat meer batterij verbruiken omdat dit het geheugen zwaarder belast. Apps die niet reageren of toch in de achtergrond blijken te draaien kunt u wel op die manier afsluiten. Elke maand eens alles sluiten kan ook zeker geen kwaad.
 • De batterij maandelijks eens volledig laten leeglopen, als dat niet het geval zou zijn.
 • Als u niet constant email notificaties wenst te ontvangen, schakelt u best push notificaties uit, dit kan een positieve invloed op de batterij hebben. Meestal bij Exchange email accounts kan dit een verschil maken. (Instellingen > Mail, Contacten, Agenda > Nieuwe gegevens)
 • Ook berichtgeving voor andere apps kunt u naar wens instellen. Apps waarvan u geen meldingen wenst te ontvangen zet u beter uit. (Instellingen > Berichtgeving)
 • Visuele effecten zijn nauwelijks zichtbaar en verbruiken batterij, u kunt ze als volgt uitschakelen. (Instellingen > Algemeen > Toegankelijkheid > Verminder beweging > Inschakelen)

4. Een soft reset: het wondermiddel bij vastlopers

De touch werkt niet meer, uw iPhone heeft geen teken van leven, apps lopen vast.. Probeer eens een soft reset, houd de aan/uit-knop samen met de homeknop een 10-tal seconden ingedrukt, tot het appeltje verschijnt. Uw toestel wordt opnieuw opgestart, softwareproblemen worden verholpen. Als het probleem niet is opgelost, komt u best eens langs.

5. Niet genoeg ruimte om een update te installeren

Als er een nieuwe update beschikbaar komt, kunt u deze installeren via Instellingen > Algemeen > Software-update. Het is aangeraden een reservekopie te nemen alvorens het updaten. De updates worden eerst gedownload voor ze geïnstalleerd worden, en hiervoor is genoeg opslagruimte nodig. Als er niet genoeg ruimte beschikbaar is, kunt u de update via de computer met iTunes installeren, zo wordt  het update bestand op de computer gedownload en is er minder opslagruimte op uw iPhone nodig. Een andere optie is ruimte vrijmaken op uw toestel. U kunt via Instellingen > Algemeen > Gebruik > Beheer opslag kijken wat er het meeste opslag inneemt, en zo kiezen wat u het beste verwijdert. Sinds iOS 8.1 kunt u gebruik maken van de iCloud-fotobibliotheek (voorlopig nog bèta versie), indien u genoeg opslagruimte beschikbaar hebt in iCloud. (Instellingen > iCloud > Foto's > iCloud-fotobibliotheek) Met deze instelling wordt uw volledige fotobibliotheek geüpload naar iCloud, zodat uw foto's gesynchroniseerd worden op al uw toestellen.  Als u gebruik maakt van de iCloud-fotobibliotheek kunt u instellen dat de hoge resolutie foto's bewaard worden in iCloud, en dat kleinere, geoptimaliseerde weergaven bewaard worden op uw iPhone of iPad, waardoor veel ruimte op uw toestel bespaart kan worden.

   

6. iPhone in het water gevallen, paniek!

Als uw toestel in contact met water komt, ontstaan er kortsluitingen en oxideert uw toestel vanbinnen. Uw iPhone in de rijst leggen of laten uitdrogen zal de oxidatie niet tegenhouden, en is dus ook geen oplossing. Om niet-herstelbare schade tegen te gaan laat u best zo snel mogelijk een waterschade behandeling uitvoeren. Bij zo'n behandeling wordt uw toestel vanbinnen ultrasoon gereinigd en is de kans op een volledig herstel de hoogste. Hoe sneller deze uitgevoerd kan worden, hoe hoger de slaagkans. Prijzen van deze behandeling zijn afhankelijk van het type toestel, en als er onderdelen vervangen dienen te worden, wordt u vooraf verwittigd.

7. Één Apple ID per persoon

We zien vaak dat één Apple ID door meerdere gezinsleden worden gebruikt, waardoor iMessage, Facetime en iCloud in een soep loopt. We raden dan ook aan per persoon een Apple ID aan te maken om problemen te voorkomen. Met gezinsdelen (Instellingen > iCloud > Gezinsdelen) kunt u reeds aangekochte muziek, films, muziek of apps delen met een ander gezinslid. U kunt ook makkelijk uw locatie, foto's of een agenda delen op deze manier.

8. Ik ben mijn Apple ID wachtwoord vergeten..

Dat wachtwoord met cijfers, letters, hoofdletters en minimum 8 tekens. Tegenwoordig is het moeilijk uw wachtwoorden uit elkaar te houden, zeker als u ze niet veel nodig hebt. Als u zich niet meer kan inloggen kunt u via iforgot.apple.com uw wachtwoord resetten met behulp van een emailverificatie of de geheime vragen. Als dat niet lukt, neemt u best contact op met de Apple Helpdesk op het gratis nummer 0800 80 407.

9. Een gebroken scherm, beter voorkomen dan genezen

Het overkomt de beste, maar leuk is anders. De herstellingen zijn niet goedkoop, dus een goede bescherming voor uw iPhone is aangeraden. Er bestaan duizenden soorten hoesjes, de ene beschermt beter dan de andere, voor elk wat wils. Het belangrijktste waar u moet op letten is dat er een randje boven het frontglas gaat, liefst rubber, die schokken absorbeert en glasbreuk kan voorkomen. Voorbeelden van deze soort zijn de Griffin Reveal of Griffin Survivor Core, een slank ontwerp met een maximale bescherming. Wilt u nog een stapje verder gaan, met een stof/spat-dichte en schokbestendige case, dan is de Griffin Survivor of Lunatik Extreme misschien iets voor u. Ook waterdicht bestaat, dan is de Uncommon Safety Case de beste die we kennen.

uncommon

10. Let op van de cowboys in de herstel branche

Hersteldiensten schieten de laatste jaren als paddestoelen uit de grond. Onderdelen zijn makkelijk verkrijgbaar, het internet staat vol tutorials hoe herstellingen in z'n werk gaan, het is verleidelijk om hier een handeltje in te starten of zo'n herstelling zelf te proberen. Wekelijks komen we toestellen tegen die in andere hersteldiensten binnen zijn geweest, of die men zelf heeft open gedaan. We stellen vast dat in 99% van de gevallen namaakonderdelen gebruikt zijn geweest, dat deze vaak amateuristisch gemonteerd werden en dat er zelfs schade aan het toestel werd toegebracht. Het grootste probleem zijn de namaakonderdelen, het verschil met origineel is op het eerste zicht nauwelijks zichtbaar, maar er is wel degelijk een groot kwaliteitsverschil. Meestal worden ze door de verkoper/hersteller toch bestempeld als origineel, of zijn ze slechts gedeeltelijk origineel, waardoor de klant misleid wordt en uiteindelijk te veel betaalt. Wij investeren en besteden veel tijd om de juiste originele Apple onderdelen te verkrijgen en voeren een heel strenge kwaliteitscontrole uit.

Auteur: Gauthier Top

3 Reacties

 1. Bruno COUWENBERG zegt:

  Hou mij op de hoogte!

  thx
  Bruno

  Reply
 2. patrick van roey zegt:

  Heel betrouwbaar en prima service.

  Reply

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *